Hoe kies je de juiste wijn bij het juiste gerecht?

Hoe kies je de juiste wijn bij het juiste gerecht?

Men heeft een etentje met vrienden gepland en men gaat uitgebreid koken. Maar welke wijn serveer je bij het eten. Meestal is er niet veel tijd om hierover na te denken tijdens het koken omdat dat al heel wat werk in beslag neemt.

De 6 basisregels van welke soort tijdens het eten met als smaakcombinatie:

De smaakcombinatie van het gerecht is zuur en zuur. Hierbij een fles met een hogere zuurtegraad is ideaal bij zure gerechten. Indien de fles een niet zo hogere zuurtegraad heeft, dan zal er niet veel smaak in zitten omdat dan het zure van het gerecht overneemt.

De smaakcombinatie in het gerecht is zoet en zout. Deze combinatie zien we in de Aziatische keuken vaak. Hierbij is een Riesling of rosé ideaal.

De smaakcombinatie in het gerecht is bitter en bitter. Nooit bij chocolade serveren! De combinatie doodt beide smaken.

De smaakcombinatie in het gerecht is bitter en vet. Bij deze combinatie volop rode kiezen met veel tanine.

De smaakcombinatie in het gerecht is zuur en vet. Deze combinatie juicht om de witte of eventueel brut of bubbels is ook ideaal met deze smaakcombinatie.

De smaakcombinatie in het gerecht is alcohol en vet. Eigenlijk een beetje dezelfde raad als zuur en vet.

Volgens de smaken van de sauzen:

Zuur. Bij zuur past wit of rood het beste omdat wijnen sowieso een zuurtegraad hebben. Witte wijnen passen het beste bij zure gerechten.

Zout. Bij zout past wit of rood ook goed, alleen als het gerecht niet te zout is want anders worden de smaken nogmaals sterker. Zowel wit of rood kan hierbij.

Zoet. Bij zoet of desserts kies je voor nog een zoetere soorten dan het dessert zelf.

Pikant. Om het pikante wat af te remmen, gebruik je hierbij witte, zoete soorten. Maar een rode met veel tanine past ook perfect.

Wat bij specifieke gerechten:

Bij vleesgerechten is de regel altijd rood serveren, het blijft gelijk hoe het vlees is klaargemaakt maar rood moet hierbij. Bij gevogelte wordt ook voor rood gegaan Wit past dan weer beter bij vis en schaal- en schepdieren. Een uitzondering is de tonijn waar je beter voor de rosé kiest. Bij gerechten met enkel groenten en een droge of volle witte zoals de Chardonnay een aanrader. Bij pasta’s passen zowel frisse witte of stevige rode altijd afhankelijk van of de pasta met vlees of vis is. Bij kazen neem je ook best een stevige rode zoals Bordeaux

Reacties zijn gesloten.